Lélegzetelállító panoráma, túrázás és egy kis történelem

 

A sasfészket Martin Bormann ajándékozta Hitlernek 50. születésnapjára, aki diplomáciai házként használta. Noha a Hitlerre utaló minden történelmi tárgyat eltüntettek és természetesen legszívesebben még a múlt emlékét is eltörölnék, egy látogatás a Sasfészekben mégis felejthetetlen élmény. Egyrészt a negatív emlékek ellenére a látogató mégiscsak érzi a történelem „szagát”, másrészt a hely panorámája minden képzeletet felülmúl. Az épület 1834m-en fekszik és 12 hónap alatt készült el. A felvezető szerpentin út 6,5 km hosszú és ezalatt 700m szintkülönbséget tesz meg, 5 alagúttal, 13 hónap alatt készült el. Az épület szerencsésen átvészelte a II. világháborút. Megúszta a szövetségesek bombázásait, és azt, hogy a háború végén felrobbantsák. Csak a főtermében álló kandalló (melyet Hitler Mussolinitől kapott ajándékba) sínylette meg a megszálló amerikai katonák jelenlétét, akik kisebb-nagyobb darabokat törtek le belőle emlékül.

 

berchtesgaden sasfeszek jpg

 

Megközelítés, információk

Berchtesgaden-ből autóval vagy busszal juthatunk el a dokumentációs központig, onnan csak a menetrendszerűen közlekedő buszokkal mehetünk fel a felső parkolóig, egy gyönyörű, kis alagutakkal tarkított meredek szerpentin úton.

A parkolóból egy 124m hosszú alagút vezet a hegy gyomrába, ahonnan egy sárgaréz lifttel juthatunk fel a Kehlsteinhaus épületébe. A lift a szintén 124m hosszú utat 41 másodperc alatt teszi meg. Az épület május közepétől októberig látogatható és jelenleg étteremként működik.

Az étterem teraszáról csodálatos panoráma tárul elénk, a magas hegyek között megbúvó kis városkára és a Königsee-re. Tovább mehetünk feljebb a hegyen, ahol egy nemrég felállított Edelweiss-szal díszített fakereszt és pihenőhely található.

 

 

 

Nyitvatarás

 

Nyitva tartás az időjárástól függően általában május közepétől októberig.

 

Első hegymenet: 8:30

Utolsó hegymenet: 16:00

Utolsó völgymenet: 16:50

 

Buszindulások 25 percenként.

 

 

Utazási tippünk! A tökéletes napi program!

A Sasfészek meglátogatása esetén erősen ajánljuk a Königssee felfedezését is. Érdemes befizetni a sétahajózásra, ezen belül is a második állomásig, ahol egy kisebb, de annál is szebb tavat csodálhatunk meg, a Hintersee-t. Kristálytiszta víz, nyugodt, álomszerű környezetben! Nekünk ez az egyik kedvenc látnivalónk!