A biztonságos  országokból, köztük Magyarországról is regsztrációs és karanténkötelezettség nélkül lehet belépni Ausztriába.

A belépésnél az ún.  “3G-szabály” érvényesül, azaz szükség van negatív koronavírus-tesztre, érvényes védőoltásra vagy gyógyulási igazolásra.

Konkrétan ez azt jelenti, hogy ellenőrzés esetén orvosi igazolást, vizsgálati eredményt, oltási igazolást/útlevelet vagy hivatalos/orvosi gyógyulási igazolást kell bemutatni német vagy angol nyelven. Ha nincs önnél az említett dokumentumok egyike sem, akkor 24 órán belül PCR- vagy antigénvizsgálatot kell végeztetnie Ausztriában.

Fontos! 12 éven aluli gyermekenek nem szükséges semmilyen dokumentum, de 12 éves kortól rájuk is a felnőttekre vonatkozó 3G szabály érvényes, tehát teszt/oltási igazolás vagy gyógyultsági igazolást kell felmutatniuk.

 

 

Genesen – betegségen átesett, gyógyult

A koronavírus-fertőzés átvészelése a gyógyulástól számított 180 napig jogosít belépésre. A semlegesítő antitestek számának bizonyítása a vizsgálat időpontjától számított 90 napig érvényes vagy háziorvos állít ki igazolást.

 

Geimpft – beoltott

 Ausztriában a Magyarországon használt összes vakcinát elfogadják, kivéve az orosz Szputnyikot. (Aki orosz vakcinát kapott, annak a belépéshez negatív tesztre lesz szüksége.)

Az oltás az első részoltást követő 22. naptól érvényes, az oltás időpontjától számított legfeljebb 90 napig. A második részoltás az oltás időpontjától számított 270 napig érvényes. A csak egy oltást igénylő vakcinák esetében az oltás a 22. naptól érvényes, az oltás időpontjától számított legfeljebb 270 napig.

Az oltás igazolásához NEM elegendő a magyar védettségi igazolvány! Az igazolásnak angol vagy német nyelvűnek kell lennie és tartalmazni az oltás dátumát és a vakcina típusát. 

Ezt a dokumentumot vagy már eleve megkapta az oltóponton, vagy le tudja tölteni az Ügyfélkapunk keresztül a dokumentumok fül alatt. Ha nem rendelkezik Ügyfélkapuval, úgy a Kormányablaknál lehet igényelni EU-s vakcinaigazolást, vagy kitöltetheti háziorvosával is az igazolást. 

Bővebb információ: 

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/julius-1-jetol-mar-az-unios-oltasi-igazolas-elerheto-az-eu-n-beluli-utazasokhoz

 

Getestet – tesztelt

Aki nem rendelkezik oltással vagy nem esett még át a betegségen, annak negatív PCR vagy antigéntesztet kell prezentálnia. A PCR teszt a tesztvétel időpontjától számítva 72 óráig, az antigénteszt 48 óráig érvényes. A teszt lejárta után újabb tesztet kell csinálni ezzel lefedve a teljes tartózkodás hosszát.

 

Van lehetőség arra is, hogy beutazzanak teszt nélkül, ebben az esetben két dolgot kell tenni:

 

  1. Kitölteni a Pre-travel clearance formot online:

https://entry.ptc.gv.at/en.html

  1. Foglalni egy tesztidőpontot a határátlépéstől számított 24 órán belüli időpontra:

https://anmeldung.salzburg-testet.at/#/public/rapid-test-self-registration

 

Az osztrák ingyenes antigénteszt

Ausztriában a tesztelés ingyenes és rendkívül egyszerű. Online lehet foglalni időpontot mindössze email cím, helyszín és dátum megadásával az alábbi oldalon:

 

https://anmeldung.salzburg-testet.at/#/public/rapid-test-self-registration

 

A szállodához legközelebbi tesztállomások:

Annaberg (csak szombaton délelőtt)

Abtenau (hétfő-szerda-péntek)

St. Martin

 

A tesztre FFP2-es maszkban kell érkezni személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel. Az eredményt maximum 10-15 perc alatt kézhez kapja. A teszt nem okoz különösebb kellemetlenséget, mivel csak az orr elülső részéből veszi az ember saját magának.

 

Rövid videó a tesztelés menetéről:

 

Az elkészült teszt ezután 48 óráig érvényes.

Amennyiben valamelyik alkalommal nem tudna elmenni a tesztállomásra, úgy lehetőség van a szállodában 24 órás gyorstesztet csináltatni. Ezt szintén saját magának végzi mindenki, de fontos, hogy ez a teszt csak 24 óráig érvényes, utána ismételni kell.

 

Tesztekkel a teljes tartózkodást le kell fedni.

Időpontfoglalásban szívesen segítünk.